sidvisningar

Translate

måndag 24 december 2018

Penningpungen, fiolen och bössanPengapungen, fiolen och bössan.

Detta är sagan om prästen, som fick dansa i törnbusken.

En gosse har av en gammal gumma fått en magisk pengapung, som aldrig tryter, en magisk fiol och en magisk bössa. Alla som hör fiolens spel, måste dansa. Alla, som hör bössans skott, faller döda ner. En morgon går gossen ut och riktar bössan mot en orre, som sitter i ett träd. Fågeln faller död ner i en törnbuske. En präst kommer händelsevis ridande förbi och ber att få fågeln. Gossen hänvisar prästen till att själv ta upp fågeln ur busken. Då prästen står i törnbusken, börjar gossen spela på fiolen. Prästen måste dansa och blir sargad och blodig. Det blir mässfall. Gossen döms till döden. När han skall hängas, ber han om en sista ynnest, vilket beviljas. Han spelar på sin fiol och hela menigheten måste dansa tills de ber för sina liv.
Gossen går sedan hem till sin mor och eftersom han har en pengapung som aldrig tryter så är han välbärgad resten v livet.

 -------

 Sagan har givit nerslag i den katolska legenden om Benedictus från Nursia, som helt naken vältrade sig på nässlor och törnen. Benedictus från Nursia har sin heliga dag den 21 mars, Bengtsdagen. Den magiska violinen är stjärnbilden Lyran, som uppgår i Skytten/Stenbocken. Bössan skall jämföras med Pilens stjärnbild, som uppgår i Stenbocken. 21 mars,

Ech, nr 6: Läs mer på Hans Carlings Sagoforskning